Mekatronik, İngilizce mechanics ve electronics kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez Japonya'da kullanılmıştır. Mekatronik Mühendisliği ise; makina, elektronik ve bilgisayar teknolojilerinin birleşiminden oluşan ve bu sistemler ile gelişmiş ürün, işlem ve sistemleri kurmak için ürünlerin dizaynı ile ilgilenen disiplinler arası bir mühendislik dalıdır.

Cumhuriyet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü 2012 yılında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kurulmuştur.

Vizyonumuz

•Ulusal ve uluslararası üniversitelerdeki mekatronik mühendisliği bölümleri ile eşdeğer eğitim-öğretim yapan araştırma kurumu oluşturmak

•Uluslararası rekabete hazır, her türlü donanıma sahip uygulamalı eğitim almış ve endüstri-sanayi ile bağları gelişmiş nitelikte kaliteli, kurumsal kültürü ve kimliği ile güçlü, ülke gelişmesine yönelik yeni kuşaklar yetiştirmek,

•Uluslararası düzeyde bilgi üreten, eğitim veren ve özgün araştırma çalışmaları yaparak dünya standartlarıyla rekabet etmek,

•Ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasının gerçekleşmesi hedeflerine önemli katkılar sağlayan, uluslararası ölçütlere uygun ve sürekli gelişen bir bölüm olmaktır.

Misyonumuz

• Hukukun üstünlüğüne inanan, çevreye duyarlı, problemleri tespit etme ve çözme becerisi ile sonuçları analiz edip yorumlama becerisi kazanmış, nitelikli, girişimci, küresel rekabete hazır ve uygulama becerisi ile mühendisler yetiştirmek,

• Uluslararası düzeyde bilgi üretme ve yaymak, uluslararası standartlarda günümüz ve geleceğin teknolojilerinin gelişimine yardımcı olmak,

•Mekatronik Mühendisliği alanında araştırma ve teknoloji geliştirme kültürünün yaygınlaştırılmasına, tasarım, imalat ve teknoloji üretilmesi çalışmalarına destek vererek toplumun refah seviyesinin yükselmesine yardımcı olmak,

Mekatronik Mühendisliği Bölümünün Amacı

Mekatronik Mühendisliği Bölümünün amacı; sektörün ihtiyacı olan nitelikli araştırmacılar yetiştirmek, Türkiye ve uluslararası endüstriyi daha ileriye götürecek yenilikçi iş gücünün yetişmesine katkıda bulunmak, Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesine destek olarak bu alanda Ar-Ge çalışmalarının yapılmasını sağlamaktır. Bu amaçla bölüm dersleri, bölümün vizyon ve misyonuna uygun olarak yapılandırılmıştır.

8 yarıyıllık eğitim süresince; matematik, fizik, uygulamalı bilgisayar programları, mekaniğin temel prensipleri, mekatronik yapı elemanları, termodinamik, elektrik-elektronik, bilgisayar destekli çizim, meslek yabancıi dil, malzeme bilimi, mekatronik dizayn, sensör tekniği, akışkanlar mekaniği, hidrolik ve pnömatik sistemler, proses kontrol, mikro devreler, temel dersler yanında sosyal ve teknik seçmeli dersler verilmektedir.

Mekatronik Mühendisliğinin Gerektirdiği Özellikler

Mekatronik Mühendisi olmak isteyenlerin,

- Mekanik yeteneği olan, elektronik makinelerle çalışmaktan hoşlanması,

- Sabırlı ve sorumluluk sahibi,

- Matematik ve Fen alanında özellikle fizik konularına ilgi duyan,

- Hayal gücü geniş ve tasarım yeteneği kuvvetli,

- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme ve çizim yeteneğine sahip,

- Algılama, sayı ve sembollerle akıl yürütme ve analiz etme yeteneğine sahip

- İşbirliğine ve yeniliklere açık, araştırıcı bulunan kimseler olması gerekir.

Mezunların Çalışma Alanları

Bölümümüz mezunları lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olarak akademik kariyer yapabilirler. Meslek eğitimini tamamlayanlar; Üretim, Tıp, Havacılık, Madencilik, Savunma Sanayi üretimi başta olmak üzere geniş alanlarda görev alabilirler. Mekatronik mühendisleri yüksek teknolojili firmalarda, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde öncelikle iş bulabilme ayrıcalığına sahiptirler.

TAHSİN YÜKSEL
Dr.Öğr. Üyesi TAHSİN YÜKSEL