Tanıtım
Endüstride imalatın çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Bir çok makina parçası talaş kaldırılarak veya talaş kaldırmadan takım tezgâhlarında şekillendirilip mamul hale getirilmektedir. Makina imalat sektöründe tasarım ve imalat aşamalarında takım tezgahları ile imalat teknolojileri, CAD (Computer Aided Design-Bilgisayar Destekli Tasarım), CAM (Computer Aided Manufacturing-Bilgisayar Destekli İmalat) ve CNC (Computer Numerical Control-Bilgisayarlı Sayısal Denetim) sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Makina imalat sektöründe çalışan birçok işyerinde, imalat alanında mesleki tecrübesi olan; CAD, CAM ve CNC gibi modern teknolojileri iyi bir şekilde problem çözümünde kullanabilen teknik elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Teknoloji Fakülteleri, Türkiye’ nin uygulaması iyi olan mühendis ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuşlardır. Endüstrinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, sanayicilerin teorisi iyi olan mühendislere ihtiyacının yanında uygulaması iyi olan mühendislere de ihtiyaçları bulunduğu görülmektedir. Teknoloji Fakültelerinden mezun olan mühendisler alanı ile ilgili klasik ve modern sistemlerin çoğunu fakültede uygulamalı olarak öğrenmesi nedeni ile işyerinde öğrenmek için zaman kaybetmeyecektir.
İmalat mühendisi bir ürünün tasarımından başlayarak ürün ortaya çıkana kadar geçirdiği evrelerin tümünde görev alabilir. İmalat mühendisi imalatı kolaylaştırmalı, günün teknolojisinin önüne geçerek kaliteyi arttırmalıdır. İmalat mühendisinden tasarım olarak önüne gelen parçanın imalatını gerçekleştirirken elindeki imkanlara göre imalatını şekillendirebilmesi ve imalata uygunluk bakımından tasarımcı ile diyalog kurabilmesi beklenir.
Teknoloji Fakültemiz İmalat Mühendisliği Bölümünde imalat teknolojileri, klasik takım tezgahlarını içeren uygulama laboratuarları ile CAD, CAM, CNC ve diğer laboratuarlarda uygulamalı olarak öğretilmektedir. İmalat Mühendisliği Bölümünde matematik, statik, dinamik, makina elemanları, cisimlerin dayanımı, akışkanlar mekaniği gibi temel mühendislik bilimlerine dayalı derslerin yanında; uygulama ağırlıklı mühendislik alan eğitimi verilerek ülkemiz imalat sektörlerinin ihtiyaç duyduğu uygulaması iyi imalat mühendisleri yetiştirilecektir.
İmalat Mühendisliği Bölümünden mezun olanlara İMALAT MÜHENDİSİ unvanı verilecektir. Ülkemizin yıllık ihracat kalemlerine bakıldığında, %40 oranının üzerinde makina imalat ve otomotiv yan sanayisi ürünlerinin imalatının yer aldığı görülmektedir. Çeşitli alanlarda endüstriyel imalat yapan firma sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı imalat ürünlerinin üretim aşamalarında, lisans mezunu Tasarım, İmalat ve Kalıp esaslı eğitim almış insan kaynağının son derece etkili olduğu, hem üretimin kalitesinde, hem de verimliliğin artmasında bu kaynağın niteliğinin önemli roller üstlendiği görülmektedir.
Bir öğrencinin İmalat Mühendisliği Bölümünden mezun olabilmesi için 184 saat ders almış (157 kredi veya 240 AKTS kredisi tamamlamış) olması gerekir. Programdan mezun olunabilmesi için 48 işgünü Endüstri Stajı uygulaması öngörülmüştür. Endüstri stajı, ilk iki yarıyılın tamamlanmasından sonraki yaz dönemlerinde 48 işgünü tamamlanacak şekilde planlanmıştır. Bu staja ilave olarak tüm program öğrencileri bölüm eğitimine uygun olarak, Yedinci Yarıyıl süresince, protokol imzalanan işyerlerinde İŞYERİ EĞİTİMİ dersini almakla yükümlüdür.